Oppfølgingstime hos legen

Da er det 10-11 dager siden jeg var hos legen og idag var jeg på oppfølgingstime. Sekningen var kommet tilbake og lå på 32, så noe forhøyet og ANA-prøven var positiv men skal ta nye blodprøver og urinprøve den 18 desember slik at de er ferdig og klare til time hos revmatologen den 10 januar.

Utslettet jeg fikk sist har enda ikke gått helt bort men har siden sist kommet små klumper under huden som er skikkelig ømme og vonde så legen ga meg diagnosen Knuterosen. Aldri hørt om før så det måtte jo selvfølgelig googles😅 men fikk beskjed om å ha bena høyt når jeg lå/satt og ta det med ro. Lytte til kroppen. Resten må revmatologen finne svar på. Så ingen aktivitet eller arbeidstrening før etter møte med revmatologen🙈

Så dette er ingen innbilning, overdrivelse eller en del av fibomyalgien. Det ligger noe mer under som må finnes ut. Så må veien videre finnes ut av etterhvert. Utrolig frustrerende å ikke vite hva det kan være men samtidig godt det sjekkes ut slik at det forhåpentligvis går an å få ett svar.

Jeg som håpet året 2020 skulle starte med blanke ark og mye muligheter🙈 For øyeblikket ser det veldig mørkt ut men man vet aldri. Ting kan snu og ting kan skje😁🤗

Her er hva jeg fant ut om Knuterosen:

Hva er erythema nodosum (knuterosen) ?

Erythema nodosum (knuterosen) er en akutt betennelse (inflammasjon) i underhudsfettet (pannikulitt). Tilstanden viser seg i starten som en hevelse av røde knuter som er svært følsomme for trykk. De fleste knutene er lokalisert symmetrisk på forsiden av leggene.

Vi vet ikke sikkert hvordan erythema nodosum oppstår, men i mange tilfeller er årsaken en underliggende sykdom som det er viktig å påvise og eventuelt behandle. Håndtering av den underliggende årsaken er den mest effektive måten å lindre erythema nodosum på. Tilstanden er i de fleste tilfeller selvbegrensende.

Tilstanden starter gjerne med ømme utslett på leggene som vanligvis er forutgått i flere uker med feber, slapphet og leddsmerter. Erythema nodosum knuter varierer fra en til ti centimeter i diameter og er dårlig avgrensede. Knuter på forsiden av leggene er vanligst, selv om strekkeflatene på underarmene, lårene og kroppen også kan ha utslett. Den første uken er knutene faste, men fra uke to blir de mykere. Enkeltstående knuter består i cirka to uker, mens nye knuter kan fortsette å komme i opptil seks uker. Det kan ta cirka en til to måneder før knutene forsvinner fullstendig; ja, i noen tilfeller over et halvt år. Fargen på knutene endrer seg fra høyrød til rødfiolett og rødbrun, og i sluttfasen ser knutene ofte ut som bloduttredelser. Knutene omdannes ikke til sår, og de går vanligvis tilbake uten å etterlate seg tynn hud (atrofi) eller arrvev.

Som antydet, forutgås utbruddet av erythema nodosum ofte av ulike plager (et prodrom). Prodromet opptrer vanligvis så tidlig som en til fire uker før debut av erythema nodosum, uavhengig av årsak. Spesifikke symptomer kan være vekttap, slapphet, lavgradig feber, hoste og leddsmerter med eller uten leddbetennelse (artritt). Leddsmertene kan hos noen vedvare i opptil to år etter at tilstanden erythema nodosum har gått over.

Det kan foreligge symptomer og tegn på underliggende sykdom, f.eks. sarkoidoseleukemiCrohns sykdomulcerøs kolitt; eller infeksjoner som halsbetennelse, tuberkuloseHIV-infeksjon.

Det finnes ingen god behandling for tilstanden, men symptomer kan lindres. Dersom underliggende sykdom er årsaken til erythema nodosum, vil legen konsentrere seg om å behandle denne.

Du kan selv lindre symptomer ved å hvile med beina høyt. Noen kan også ha nytte av å bruke støttestrømper og elastiske bind. I noen tilfeller kan sengeleie være nødvendig, men langvarig sengeleie er uheldig. Smertelindring med medisiner kan være aktuelt.

Får satse på det går over etter 2 mnd og ikke flere år🙈😅😂

Ha en fin dag videre kjære deg😘 Her er minsten febersyk og vond hals/hoste så han sovnet slips til hvilen sin. Så tenkte jeg kunne prøve å hvile litt med han. Ble ikke skrekkelig mye søvn inatt heller så viktig og hvile mens en kan❤️

Følg meg gjerne på instagram og facebook.

-Ingrid-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *